Search
luni 22 ianuarie 2018
  • :
  • :

Specialişti internaţionali veniţi în Republica Moldova să le spună moldovencelor că au dreptul la sănătate sexuală şi reproductivă

seMembrii Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova au fost instruiți în domeniul planificării familiale și drepturilor sexuale și reproductive. Evenimentul fost organizat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Sănătății, împreună cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, Ambasada Suediei și Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău, în contextul participării Moldovei la inițiativa globală „She Decides”.

Experți internaționali din Austria și Olanda au propus soluții de politici publice, pentru asigurarea drepturilor și sănătății sexuale și reproductive a femeilor și adolescentelor.

Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei Stela Grigoraș a subliniat importanța inițiativei „She decides” pentru Moldova. “Cu toții trebuie să înțelegem impactul sănătății  sexuale și reproductive, inclusiv planificarea familială, asupra societății. Ne propunem să analizăm acțiunile și politicile necesare pentru sporirea accesului femeilor la servicii de sănătate sexuală și reproductivă”.

La rândul său, Ruxanda Glavan, ministra Sănătății a subliniat că “Republica Moldova acordă o atenție sporită planificării familiale și drepturilor reproductive încă din 1998. Atunci, cu suportul UNFPA, a demarat o reformă importantă a serviciului perinatal. Măsurile implementate au contribuit la îmbunătățirea calității serviciilor medicale acordate în perioada sarcinii și postanatală.”

Directorul Regional UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală în Moldova, Alanna Armitage, a apreciat realizările țării noastre  în domeniul asigurării drepturilor femeilor și fetelor la sănătatea sexuală și reproductivă.

„UNFPA va continua să susțină eforturile Moldovei în domeniul investiției în drepturile sexuale și reproductive ale femeilor și  adolescentelor. Aceasta asigură egalitatea de gen,  securitatea demografică și dezvoltarea economică a țării ”, a declarat Alanna Armitage.

„Acest eveniment trebuie să consolideze eforturile noastre în domeniul elaborării politicilor publice, bazate pe dovezi și practicile altor țări. Cooperarea va contribui la bunăstarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova ”, a adăugat Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a declarat că Suedia oferă sprijin deplin campaniei globale „She decides”, care susține dreptul femeii de a decide cu privire la propria viață.

„Accesul la sănătatea și drepturile sexuale și reproductive depinde de bunăstarea persoanelor, situația economică din țară și egalitatea de gen. Când promovăm sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, oferim șansa unei vieți mai bune pentru toate femeile și bărbații, fetele și băieții din Republica Moldova”, a subliniat Signe Burgstaller.

„Investiția în egalitatea de gen va face din Moldova o țară mai puternică și mai prosperă. Olanda așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Guvernul Moldovei pentru oferi șansa cetățenilor să se bucure pe deplin de drepturile lor”, a menționat Roy Hans, șeful Oficiului Ambasadei Olandei în Moldova.

„She decides” este o inițiativă globală, instituită în martie 2017, la care participă 45 de țări, inclusiv Republica Moldova. Mișcarea promovează sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, în special planificarea familială.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *