Search
sâmbătă 22 septembrie 2018
 • :
 • :

SONDAJ: Sunteți de acord cu unirea R. Moldova cu România?

Sunteți de acord cu unirea R. Moldova cu România?

Loading ... Loading ...167 comentarii la “SONDAJ: Sunteți de acord cu unirea R. Moldova cu România?

  1. GHEORGHE BADANAU

   DA EU M’AM NASCUT ROMAN PENTRU CA PARINTII MEI S’AU NASCUT ROMANI ANUL DE NASTERE FIIND 1928 EI AU AVUT CERTIFICAT DE NASTERE DE CETATENI ROMANI, AR FI O MARE MINCIUNA SI MIE NU-MI PLACE MINCIUNILE NICI SA LE SPUN SI NICI SA MI LE SPUNA ALTII DE ACEIA MA CONSIDER ROMAN EU SI TOATA FAMILIA MEA DE 4 PERSOANE SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN SI O SA LUPT PENTRU UNIRE PANA CAND SE VA INFAPTUI ACEASTA MULTASTEPTATA UNIRE. TRAIASCA ROMANIA MARE, JOS OCUPANTII RUSI.

   Raspunde
  2. romanka

   M am nascut in Chisinau; pe cert de nastere scria ceea ce sunt si azi; atunci eram in CHISINAUl acum sunt aici; deci romanca !

   Raspunde
  3. Suciu Nicolae

   În numele strămoșilor noștri căzuți la datorie pentru independența patriei române, sunt întru totul de acord cu Unirea tuturor provinciilor pierdute de Regatul României după cel de-al doilea Război Mondial.
   Da. M-aș bucura nespus de mult!
   Să fie într-un ceas cu mult noroc!

   Raspunde
  4. STEVEN

   Nu sint de acord, pentru ca romanii dacă vin in moldova ne vor exploata ca niste sclavi, ei nu stiu sa lucreze cinstit, ei stiu numai sa amageasca oamenii.

   Raspunde
  1. Toma

   Eu zic sa rămâneti la voi, România este destul de săraca și nu dorim rusii sa ne dea navala sau mai ușor venim la voi și ne luam autonomie :))) Fără răutate, dar romanii nu și-ar dori asta. O tara sub dezvoltata sa vina la o tara în curs de tranzitie e o mare nebunie. Și asa nu îți dai seama de vreo evoluție în aceasta tara,dar sa mai vina și R. Moldova. Sunt studenta în Iași și este plin de studenți de la voi, într-adevăr foarte deștepți și sociabili,dar retrași vorbind mereu în rusa neînțelegând nimic din ce zic(nici limba romana nu ii prea ajuta). Dacă va doriți cu atâta ardoare unirea puneți în brate dicționarul Limbii Române(DEX) și mai învățati anumite cuvinte fără a mai întreba pe altu:”Ah pizdet ce a mai zis și asta?” Când ajungi într-o tara te conformezi situațiilor, nu „faci”ca la tine în Tighina sau Tiraspol. Pace tuturor.

   Raspunde
   1. Mihai

    Trist! Daca nu esti capabila sa te desprinzi de niste clisee particulare, e trist! Reunirea romanilor inseamna mult mai mult! Si inca ceva:Romania are o datorie istorica, de recuperare a propriilor cetateni pe care i-a abandonat la santajul rusilor!

    Raspunde
    1. Shh

     Trebuie sa fim realiști și sa ne gândim foarte bine dacă aceasta unire aduce ceva benefic României. Cu siguranță vor fi foarte multe beneficii doar celor din Republica. Istoria este istorie. Zic sa gândim în viitor.

     Raspunde
    2. io

     n avem nici o datorie ! dragoste cu forta nu se poate ! cine simte ca apartine unui popor poate sa faca parte din acel popor nu trebuie sa vina poporul la el sa l roage sa vina ! sunt pentru unire dar nu cu orice pret .

     Raspunde
    3. gheorghe

     Bai mihai rominia nu egzista sunteti sunteti trei regate unite sub nume de rominia sa se rascoale toti sar mai forma trei state in europa cit de datorie a voastra este sa redati moldovei pamintul care lati acaparat iasul si tot regatul moldovenesc si pe urma om mai sta de vorba cu unire sau nu . Sunteti o tara saraca noi navem ce cata la voi lasatine in pace mai bine o sa fie. Sanatete

     Raspunde
   2. Alesia

    România nu este săracă! Săraci …. cu duhul sunt, eventual, unii români mici, micuţi, micuţei şi care, ce ruşine, îşi închipuie că sunt studenţi. SUB DEZVOLTAŢI, se pare .Aştia nu doresc unirea. SUBDEZVOLTAŢII, cu sigurantă, DA, o doresc!

    Raspunde
 1. Ştefan

  Țară mea e mult mai mare am fost divizați de pactul Molotov-Ribentrop nu a fost alegerea noatră să facem dreptate istorică şi să reintegrăm împreună Țară ce ne aparține!

  Raspunde
 2. Motanul Mustacios

  Sper sa nu se intample prea curand. Si asa suntem plini de coruptie si de saracie, nu ne trebuie si coruptia si saracia din Moldova. Ramaneti acolo ca stati bine. V-a dat Basescu dreptul la cetatenie, puteti pleca oriunde in Europa dandu-va drept romani cu pasapoartele noastre.

  Raspunde
  1. Ivan Constantin Gabriel

   Cel mai iresponsabil raspuns! Tu chiar crezi ce zici? Ce parere ar avea bunicii tai daca ar auzi una ca asta?🤔🤔🤔

   Raspunde
   1. Motanul Mustacios

    Da, chiar cred ce spun si vei vedea, daca v-a fi vreodata un referendum in Romania referitor la “unirea” cu R. Moldova cati vor vota impotriva. Nu avem ce uni, sunteti corupti, saraci si inca odata, ma repet, va intereseaza doar pasapoartele noastre. Dar ramaneti sa sperati la unire, pe noi nu ne costa nimic. Aceasta unire nu va fi realizata nici in 20 de ani.
    Ati avut sansa voastra in 1991 dar erati prea mandri sa faceti acest pas.

    Raspunde
    1. Dorin

     Acest caz clinic demonstrează încă o dată că nu doar în RM există ”moldoveni” care vorbesc exclusiv în rusă, vorbesc doar în termeni românofobi și sunt prezentați de unele forțe politice locale ca vocea autentică a moldovenilor. Ceva similar ale loc și în România. Sunt mulți minoritari și corciți care se dau drept voci autentice ale românilor, find de fapt agenți anit-români și dușmanii poporului nostru. Care om sănătos la cap și patriot ar dori ca propria țară și propriul neam să fie unul mic și slab, mereu la cheremul marilor puteri? Sigur că acești ”deștepți” își leagă argumentarea deobicei de ”costurile unirii”, de problemele existente în ambele state ca corupția, sărăcia, oportunismul unor români de pe ambele maluri ale Prutului etc.

     Raspunde
     1. Ardeleanu’

      Ideal ar fi sa revenim la formatul din 1850 !
      Multi si prosti , sunt exemple cate vrei… incepand cu China, Pakistan, India, Thailanda, Birmania …si terminand cu Rusia si Brazilia. Nu conteaza puterea tarii atata timp cat cetatenii traiesc in mizerie . Mai bine traiesc in Belgia, Olanda sau Luxemburg unde , desi sunt tari foarte mici , ai cel mai bun trai din lume! Sa fii neam mare si sa incasezi 2 dolari pe luna salariu…asta inseamna sa fii patriot!🤣

    2. Unroman

     Sunt lucruri ce depasesc interesele financiare…dar pentru o creatura ca tine mediocra si simplista totul se reduce la interese pecuniare…

     Raspunde
   2. Roman

    Probabil Motanul e de la Casa de Copii si nu a avut cine-i povesti trecutul asa cum l-au trecut buneii.
    Pacat de asa rude care se vad mai sus si pe urma uita de cei de mai jos care le cer ajutorul.
    Apropo, nu uita a cui este Moldova(intreaga)din cuvintele Marelui Stefan.
    Va rog macar voi nu o impartiti.
    Poate ca Romiini sint numai peste Prut,dar Moldovenii locuiesc pe ambele maluri.
    MULTI ANI LA TOTI!!!!
    UNIRE!!!

    Raspunde
  2. romanka

   te crezi istet? mie nu mi convine, sunt nascuta in Chisinau pe cert. de nastere scria romana , nationalitatea; asa a fost si asa e si acum nationalitatea mea; tu ce faceai daca erai in locul meu? din cauza Basarabiei e Romania saraca; sau pt is prea multi creulii? Moldova
   si Romania au facut Romania marel dar sigur habar nu ai; pt ca nu cred ca ai putea vorbi atat de superfiial.

   Raspunde
  3. sanda alexandru

   de ce aceasta inversunare, motane mustacios-(anonimatiul imi displace deoarece nu are demnitatea de-a privii in fata, interclocutorul)
   pentru Romania Mare atiti romani si-au varsat singele, cum poti cre asa cava.
   Pacat ca exista aceste specimene ca tine

   Raspunde
  4. GHEORGHE BADANAU

   Nu pot sa comentez prostiile care le zici dor o persoana fara creer poate sa slobozeasca din gura o asemenea gogomanie dar i-mi pare ca esti maldavan si nicidicum roman in orcecaz dupa parerea mea esti un tradator de neam adica un gunoi din RM platit sa faci propaganda.

   Raspunde
  5. Slavnea

   Motamul Mustacios, ai cap de musca, tu stii ca aceasta divizare a taiat sate in doua despartind familii, a fost o mare tragedie, cum adica „dandu-va drept romani”, ei sunt romani 100% desteptule…

   Raspunde
   1. Motanul Mustacios

    Nu sunteti capabili sa va sustineti o idee fara sa deveniti agresivi. Si doriti sa va uniti cu noi? Niciodata! Stiti sa jigniti, sa injurati dar nu puteti fi coerenti in exprimarea ideilor fara sa injurati 🙂 Deveniti isterici cand altii gandesc logic si nu va convine ceea ce vedeti.

    Raspunde
  6. Sereojka

   De aia cind romanii de prin strainatate sint prinsi de politie se dau drept moldoveni, de pasapoartele voastre nu avem nevoie caci si cu pasapoartele noastre poti pleca oriunde

   Raspunde
 3. Cristian

  Este tara noastra,mostenirea primita de la stramosii nostri martiri si eroi ai neamului geto-dacic.Da,ai dacilor urmasi suntem si datoria noastra este sa intregim si sa lasam urmasilor nostri o tara frumoasa si libera !

  Raspunde
 4. Czernowitzer

  România poate fi o țară întreagă și cu Cernăuți, Herța, Hotin, Tighina, Ismail, Cetatea Albă, I. Șerpilor.

  Raspunde
  1. Terro

   Mai Sorine, te dezamăgesc, dar românilor nu le plac rușii. Mama Rusiei e plina de bețivi, iar România are bețivii ei destul :)))

   Raspunde
 5. Pîntea Petru

  Acel pact încheiat între două persoane vinovate de moartea a multor milioane de oameni ne-au divizat ţara. De ce tratatele semnate de Germania au fost anulate, dar acest Pact nu? Azi numai unirea ne poate scoate din colapsul economic, politic şi social.

  Raspunde
  1. Lana

   Cel care priveste cu ochi inainte nu da in gropi dar care merje inainte cu fundu nu numai prin gropi dar si prin (chi…….t).cu asa mers nu mai esim degraba din harat.

   Raspunde
 6. Apostol Mihai

  Eu sunt de acord cu unirea Republicii Moldova cu România și de aceea eu mă întreb ei vor s-au e numai un foc de paie. Vreau să-i văd pe toți strigând vrem să ne unim cu țara românească și atunci nu mai e nici problema.

  Raspunde
 7. Andrei

  Suntem toți români indiferent dacă ne unim sau nu. Nu ne împiedică nimic să fim frati. Granita e doar o conventie. Pot veni când vor. primesc foarte ușor cetatenia… Din punct de vedere economic în schimb, singurul beneficiar al unei uniri ar fi Moldova. România ar avea grav de suferit. Sunteți siguri că vreți asta?

  Raspunde
 8. Iederan Alexandru

  Eu sunt de acord cu unirea României cu Republica Moldova și vreau sa se unească și Bucovina de nord alături de ținutul Herta, Cadrilaterul și insula Serpilor cu România. Vreau România Mare înapoi în 2018. Sper să fie bine.

  Raspunde
 9. Eduard

  In 1994, cand Romania era intr-o situatie dificila erati cu coada pe sus si ati votat independenta in proportie de 95%. Acum, ca suntem in NATO si UE v-ati adus aminte ca suntem frati? Intrati in UE prin forte proprii si apoi cereti unirea!

  Raspunde
  1. romanka

   Esti un alt istet? Romanbia este tara in care eu m am nascutl; traiau ai mei la Chisinau; acum suntem aici, Eram odata o tara mare si frumoasa, ce sa faca Moldova singura? Sa se uneasca cu Moldova? Habar nu aveti ce este Romania ntreaga.

   Raspunde
 10. vecinul

  Ce sa zic,istoric si emotional ar o realitate.Totusi,in ranul moldovenilor rusificarea este la ea acasa.80% din ei abia deschid gura in romaneste daca nu au interes.
  Eu,raman la vorbele marelui istorc Nicolae Iorga,”noi vrem Basarabia,dar fara basarabeni”.

  Raspunde
  1. romanka

   Nu mai spune; eu sunt basarabeanca, nationalitatra e romana; ai ceva impotriva faptului ca in Chisinau fiind eram romanka ca si acum
   Dec ce ai face tu?
   Norocul meu ca sunt in Romania plina de hoti si penali.

   Raspunde
 11. Alexandru Aricilă

  Suntem o singură țară și un singur popor; Cine împiedică unirea ?Dacă nemții au vrut , s-au unificat …La noi sunt multe orgolii politice , prea se vor unii președinți ,iar cei care sunt ,își vor păstrate privilgiile și este mult mai simplu să dea vina pe ruși , decât să unifice într-o noapte parlamentele ,să treacă strcturile de forță sub o comnandă unică și să înfăptuiască unirea faptică ,umând ca cea scriptică să fie impusă de argumentul faptului împlinit .Categoric, nu este simplu , dar dacă se dorește se poate înfăptui .

  Raspunde
 12. TANIA

  Vad atat de mult rasism … Sunt romanca 100% si nu vreau sa cred ca suntem un neam atat de odios.. Bine ca am putut primi in Romania ungurii dar romanii nostri de peste prut nu ii putem primi. Lasati rautatea toti suntem oameni indiferent de regiune sau tara . Renuntati odata la rasismul asta ca toti suntem la fel.

  Raspunde
 13. Sorin

  Problema este ca unionistii nu reprezinta o majoritate ; mai trist este faptul ca nici cei care vor aderarea la UE nu sunt majoritari .

  Raspunde
  1. florin

   Ar trebui in fiecare zi in parlamentul European europarlamentari nostri sa denunte in numele poporului Roman Pactul ribentrov-molotov ca sa le intre in subconstient Europenilor ca undeva in Est exista o natiune care vrea sa traiasca libera si unita!

   Raspunde
 14. Puiu

  E bine ca Romania sa se uneasca cu Moldova si nu invers. In acest fel Romania devine o tara neutra, fara UE , fara NATO, asa cum ii sta bine dpdv geopolitic, o interfata intre est si vest, o insula de neutralitate.
  Oricum procesul de dezintegrare a inceput, iar viteza acestuia devine exponentiala, sansele de unire scad si ele la fel-exponential. Numai o minune mai poate face unirea.

  Raspunde
 15. Veronica Palamariu

  Sigur că ar fi bine să ne unim! Mi-amintesc Podul de Flori peste Prut! Cu câtă dragoste ne îmbrățișam unii cu alții! Frații înstrăinați ne-mbrățișam și ne-om uni c-așa-i firesc: să fim laolaltă – grămăjoară! Românii moldoveni de dincolo de Prut sunt frumoși la suflet și curați cu inima. Mi-i tare drag de ei și-mi place omenia lor!

  Raspunde
 16. Tavy

  Da.Suntem de acord cu UNIREA CEA AMRE a tuturor dacilor,tracilor in granitele de peste 2000 de ani.Am fost un popor mare si trebuie sa fim un popor mare,destept,frumos sufleteste ,ingaduitor cu noi si cu totoate natiile cu care convietuim.Unirea inseamna puterea noastra .De ce doresc UNIREA cea MARE pentru ca bunii mei inainte de 1918 ,bunii lor s-au nascut in BASARABIA..Traiasca ROMANIA CEA MARE .Traiasca ROMANIA DODOLEATA !

  Raspunde
 17. Razvan

  Sunt de acord dar nu acum. Economia tarii ar fi prea tare afectata in mod negativ.
  Unirea ar trebui facuta cand am putea sa o sustinem economic. Acum nu cred ca e posibil.

  Raspunde
  1. Go west

   Trupe sovietice, Transnistria, saracie, coruptie, „miliardul”, Dodon, lipsa de perspectiva, etc, etc. Sunt cetatean roman, nascut in Romania, platitor de taxe. Imi ajunge clasa politica mizera de acum. Frate, branza/benzina/chiria – astea costa bani. De unde sa ii dau eu? Pentru „neam si tara”? Treziti-va! Astea au murit de mult.

   Raspunde
   1. Sergiu

    Cum rămâne cu datoria istorică, cum ramane cu trădarea, atunci când a fost lăsată Basarabia prada rușilor pentru un tratat de pace…..nu e o datorie istorică oare de a fi întregită Țara!!!

    Raspunde
 18. Minnie

  Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuùuùuùuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuùuu.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Raspunde
 19. mocanu

  suntem cu totii frati,vorbim aceeasi limba din mosi stramosi,nu va lasati inselati de rusi cand spun ca vorbiti moldoveneste, moldoveneste e doar accentul de regiune,suntem toti romani indiferent ca locuim in Moldova de peste Prut,Moldova romaneasca,Oltenia,Timoc,Banat,Transilvania,Cernauti,Dobrogea

  Raspunde
 20. Mihai FLOAREA

  România este moștenitoarea Daciei; deci statalitatea întregului teritoriu locuit de români – inclusiv Bucovina de Nord și Ținutul Herței – trebuie recunoscută. Este un drept istoric al românilor de a locui într-un singur stat.

  Raspunde
 21. Popa Lia Sărmășanul

  La Mănăstirea Putna este înmormântat cea mai mare personalitate a tuturor timpurilor din România: ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT: în muzeu este bustul Domnitorului, durat cu capul plecat! Atipic, dacă ne gândim că el era mic de stat dar mare-n sfat și războaie de apărare a gliei străbune. Am întrebat ghidul în anul 1983 care este motivul capului plecat al Domnitorului? Acesta îmi răspunde: „Domnitorului Ștefan poate îi este rușine cu românii de astăzi, care n-au fost în stare să păstreze granița pe care el a trasat–o și stropit-o cu mult sânge românesc. Numai cozile de topor și apatrizii nu doresc UNIREA ! NOI SUNTEM FRAȚI ROMÂNI, ACUM ȘI-N VECII VECILOR ȘI ÎN VIITOR VOM FI O ȚARĂ ȘI-UN PĂMÂNT. DOAMNE DUMNEZEULE BINECUVINTEAZĂ POPORUL NOSTRU DREPT MĂRITOR CREȘTIN ȘI FEREȘTE-NE DE RĂZBOIUL DINTRE NOI! AMIN.

  Raspunde
 22. Elena din Ardeal

  Oricât ar costa, România poate suporta decalajul la fel cum Germaniile s-au unit. Demersul e util și necesar pentru amândouă țări în egală măsură. Ele formează un singur neam, român. Republica Moldova e o țară nefirească pentru că nu corespunde unui neam, ci unui umăr smuls al unui neam. Această lipsă de firesc se simte în toate. Are și România destule probleme, dar calea e să le rezolvăm pe toate împreună. Numai în mintea celor schingiuiți de manipulare și propagandă moldovean se opune lui român, în loc să fie parte dintr-un întreg. Cel mai bun exemplu e însuși Eminescu. Poate cineva să spună că nu era român și că nu era și moldovean, la fel cum eu sunt ardeleancă? Unire, fraților. Clujul e plin de studenți basarabeni care se simt ca la ei acasă.

  Raspunde
 23. Agapiescu Victor

  Da ! România Unită trebuie să revină la frontierele sale stabilite după primul război mondial, acum 100 de ani. Invazia URSS din iunie 1940 a fost o agresiune militară contra Regatului României, țara recunoscută pe plan internațional, și nu poate să mai fie tolerată acum după prăbușirea imperiului sovietic. Dar, pentru Re-Unirea cu România, românii din Basarabia, și din celelalte regiunile anexate în 1940, trebuie să se exprime prin vot democratic. Dușmanii României din interior și din exterior știu bine acest lucru.
  Asa să ne ajute Dumnezeu.

  Raspunde
 24. AM

  Istoria am invatat la scoala, si da cu toti care am invatat cel putin cele 9 clase ar trebui sa avem o dorinta puternica de a ne uni cu frati de peste Prut… Totusi am vorat DA la acest sondaj nu din cauza aceasta, ca suntem un neam, una alta, ci din cauza ca noi nu avem o conducere corespunzatoare… De exeplu statul nu sustine deloc tineretul de astazi, o persoana care doreste sa si deschida ceva nu este deloc incurajata, ci ingropata in tone de inspectii… Oare noi nu am deveni o tara bogata daca am avea mai putini hoti printre noi? Daca aceei bani in loc sa fie furati de prin toate partile s-ar investi in fabrici, uzine, agriculture, etc… R.Moldova nu-ar deveni o putere economica esentiala in europa? Aici nu voresc de acele milioane de euro furate, mai intai sa pornim de la cifre mai mari, miliarde…

  Raspunde
 25. Valentin Bolboceanu

  Pentru a legifera unificarea Republicii Moldova cu România este oportună necesitatea de-a anula pactul Robentrop-Molotov!!!!

  Raspunde
 26. Vitalie Vadim

  Oare câți dintre cei care au spus NU (și sunt din Republica Moldova) folosesc cetățenia română pentru a călători prin Europa și a se angaja? Ipocrizie sau ce?

  Raspunde
 27. feritata

  In orice casatorie este nevoie de doi,deci si in aceasta unire ar fi nevoie de acordul majoritatii ambelor tabere,ceea ce in actualul context international,ma indoiesc ca exista!! Au avut grija rusii sa aduca suficienti rusi in Moldova,astfel incat ei sa fie majoritari si ma indoiesc ca jumatate dintre romanii din tara,ar dori uniirea in conditiile saraciei din tara!! Stiu ca multi patrioti imi vor sari la beregata,dar ganditi-va ce ar insemna sa aducem din nou 3-4 milioane de rusi betivi si lenesi in tara,fiindca nu ii poti alunga din Moldova „lor”!!

  Raspunde
 28. Alexandru

  Daca maine ar fi alegeri, in Romania s-ar vota pentru unire in proportie covarsitoare .. 90-95% … Sunt tare curios sa aflu cum ar sta lucrurile dincolo de Prut! 🙂

  Raspunde
 29. Geanina

  Eram in primi ani de liceu si faceam istoria contemporana a Romaniei. Pe timpul lui Ceausescu. Si doar fiindca am intrebat dece Basarabia si o parte din Bucovina sunt la rusi am deranjat foarte tare… Altii ne-au acris destinul cu care marile puteri au cazut de acord. Ca sa ne unim ar insemna sa fim uniti, daca intelegeti ce zic… Sa nu fim dezbinati. Si sa nu uitam nici de partea aceea din bucovina, ca si ea a fost a noastra si dece nu, sa nu uitam nici de Cadrilaterul de la bulgari. Sa nu uitam nici de romanii plecati pe alte meleaguri… Sa nu uitam de nimeni … sa ne gandim la toti si sa devenim uniti! Doamne ajuta!
  Si sa nu-i tratam cu mai putin respect nici pe altii care sunt de alte nationalitati, care s-au nascut la noi sau pe alte meleaguri… SA FIM MAI INTAI OAMENI! Ca impartim aceeasi planeta!

  Raspunde
 30. Toni Blajinul

  E atat de vizibil ,DODON este dirijat ,STAI omule nu de Rusia cea imperiala ei vor Hrana de calitate buna NU teritori pe care sunt constienti ca nu le vor stapani ,Moldoveni NOSTRI au un regizor bine dotat in facaturi murdare si excrocheri financiare ,instruit la marea poarta lucreaza cu spor invocand NU vrea politicieni ,POI dragi Moldoveni cine ia VOTAT nu voi leati baut votca ruseasca STALINSCAIA si ati votat cu capul posta ca ornament bolsevic.VINA o poarta poporul moldav care se compromite ,invocand Politica PCRM si DODON .,minxciuni ca in povestile lui Ion Creanga .

  Raspunde
 31. Maia

  Nu! Pt ça moldovenii in proportie de 80% nu vor. Pt ça urmaresc doar avantaje, pt ça desi li s-au dat dreptul de à avea pasaport romanesc desconsidéra romanii. Pt ça in acceptul lor ei nu vorbesc romaneste ci moldoveneste. Pt ça sunt mandri de limba lor ruseasca si sunt mai alipiti de republica lor vamala, pt ça nu au nici ô treaba cu istoria si nici nu vor sa o cunoasca. Pt romanii au fost si sunt singuri care au fost si sunt pt unire in timp ce din partea lor balanta inclina spre 0. Pt ça Romania este o tara saraca si parca nu ar mai avea nevoie de inca o regiune unde vantul bate spre rusi si pt ça nici una din cele doua tari nu este pregatita. Iertare pt cei 20% din moldoveni care simt si traiesc romaneste dar din pacate este f putin si voi stiti asta.

  Raspunde
 32. Laurentiu

  Dragilor, stim cu totii ca sunteti romani! Eu sunt roman si mi-as dori nespus unirea! in schimb, trebuie foarte multa pertinenta intr-o asemenea miscare!
  Realitatile istorice sunt clare, DAR, realitatile geopolitice/economice sunt la fel de clare!
  Romania trebuie sa duca o politica diplomatica cu Rusia in primul rand… De ce?
  Tocmai pentru a nu suferi voi, Moldova, inca un afront rusesc, iar Romania o pierdere de nivelul Transilvaniei (raporturile maghiare cu Rusia). Foarte mult de discutat…
  In al doilea rand, aceasta miscare necesita sume de bani importante, pe care UE nu va fi dispus sa o ofere! Deci, Precedentul financiar din Ucraina se poate intampla si la voi (promisiuni UE pentru niste sume si oferta de praf in ochi), ceea ce ar putea duce la ingenuncherea totala a voastra in fata ursului brun sau chiar divizarea!

  Este mult de discutat pe acesasta tema!

  Raspunde
 33. Ilie Muntean

  Frati romani suntem toti,sangele apa nu se face,dar nu va jigniti ,subiectul este extrem de serios ,nu lasati pe cei fara cultura istorica si politica,sa va puna sa va ponegriti,sunt unii care se baga in vorba fara sa stie ce spun ,fiindca nimeni nui baga in seama.Nu sunt probleme cu cheltuiala,caci Basarabia nui saraca ,are un potential mare,agricol, cultural si uman.Dar nu este pe agenda masonilor,de asta nu ne lasa sa ne unim,si cei de la rusi si jidovii de la Bruxeles.Cu multa rugaciune se poate face ceva nu va lasati atrasi in dispute neproductive, de acceasi care ne tin divizati

  Raspunde
 34. Marian Ciurea

  Frați romani de peste Prut, veniți acasă, venim acasă! Ajunge cu hotarul pus de sovietici și tradatorii de ne-am și țară!

  Raspunde
 35. Ioan Crecan

  Vlad Mischevca este un cunoscut și reputat istoric român din Chișinău, cu 12 monografii publicate la Chisinau, Iași, Atena și Salonic. Tratatul în cauză l-a descoperit în anul 2012, în procesul de documentare asupra subiectului tratatului de pace de la București din 1812, într o lucrare mai puțin cunoscută, care cuprindea documente publicate la Moscova în anul 1943. Existența acestui Tratat a fost prezentatăde autor în 2014, într-un articol legat de Asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană la summitul de la Vilnnius în 2013.

  Cum a ajuns și la București…

  …La cursurile de vară (16 – 21 august 2015) ale Universității populare Nicolae Iorga de la Vălenii de Munte, cursuri inițiate din 1998, un subiect ce mi-a atras atentia – nu numai mie – a fost prezentat de un istoric din Chișinău – Vlad Mischevca – care ne-a relevat existența unui tratat ruso-turc din 1921 prin care cele 2 puteri declarau NULE juridic orice tratate anterioare dintre fostele imperii – țarist și otoman – rezultând, deci, și anularea Tratatului de pace ruso-turc de la București, din 1812, prin care Rusia și-a alipit jumătate din Principatul Moldovei, sub numele de Basarabia.

  Abordându-l pe autor pentru mai multe amănunte, acesta a precizat că în cercetarea sa nu a găsit nici o referire la acest subiect, ca și când tratatul nu ar fi cunoscut istoricilor. Istoricii din sală au confirmat și ei că nu-l cunosc.

  Pentru mine a fost șocantă această informație, deoarece, de la constituirea URSS și până în prezent, conducătorii sovietici / ruși au susținut permanent că au drepturi legitime asupra Basarabiei, motiv pentru care – de exemplu – au impus României suplimentarea despăgubirilor de război pentru faptul că aceasta „a stăpânit” Basarabia rusească între 1918-1940, iar conducătorii noștri nu au replicat cu existența tratatului ruso-turc din 1921 prin care erau anulate tratatele anterioare.

  Articolul menționat cu interesanta sa bibliografie, cât și Tratatul ruso-turc din 1921 (cu o traducere automată imperfectă), spre informare. Dan Stănescu/august 2015

  Extras din lucrarea De la Wilno la Vilnius. Paralele istorice basarabene: 1812-2013 de Vlad MISCHEVCA – Limba Română, Chișinău, 2014, anul XXIV, nr. 4

  „Românii, cu toate că sunt liberi, nu au însă și sentimentul libertății. Acesta nu vine de la natură, ci de la servitutea cu care au fost apăsați și de la dominarea de care au fost umiliți…”

  (Dionisie Fotino, 1818)

  Constatarea făcută acum două secole, precum că nu avem „sentimentul libertății” din cauza dominării umilitoare a puterilor străine, rămâne actuală și pentru românii din Republica Moldova, care încearcă să se desprindă de „sovietism” și de sechelele imperialismul rus.

  Rămânem sub presiunea evenimentelor ce au precedat summit–ul istoric de la Vilnius, unde, la 29 noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere și Liber Schimb cu UE. Federația Rusă a făcut presiuni pentru ca Azerbaidjanul să renunțe, pe ultima sută de metri, la posibilitatea de a deveni membru asociat al Uniunii Europene. Președintele ucrainean V. Ianukovici adoptase o decizie nefericită de suspendare a procesului de semnare a Acordului de asociere cu UE. Iar, anterior, Armenia anunțase că nu va înainta pe calea integrării europene. Înseamnă oare că summit-ul de la Vilnius a fost un „eșec” pentru Uniunea Europeană și o „catastrofă” pentru Republica Moldova?

  Se vehiculează că, în disputa dintre Rusia și UE, Republica Moldova ar fi un „premiu neînsemnat” (The Economist)1, totuși, destinul nostru nu poate fi pus totalmente în raport de rezultatul bătăliei marilor puteri pentru statele CSI din fosta U.R.S.S. Viitorul Moldovei este legat indispensabil de Uniunea Europeană, fiindcă trecutul ne este european. Considerăm că aderarea trebuie să cuprindă gradual și factorul istorico-geografic al statelor aspirante. Iar, pentru Republica Moldova, scopul este nu doar asocierea, alias parafarea și ratificarea documentelor semnate la summit-ele UE, cât revenirea, propriu-zisă, în familia statelor europene.

  Astfel, vom contesta acea nedreptate istorică, săvârșită la adresa poporului nostru acum două secole, când Principatul Moldovei a fost sfârtecat în jumătate. Parcursul european al Moldovei dintre Prut și Nistru a fost deturnat pentru un secol – prin anexarea ei, în luna mai 1812, la Rusia țaristă, iar apoi cotropirea, în iunie 1940, de către U.R.S.S. și reocuparea de regimul sovietic în 1944… Basarabia a devenit zonă de contact-conflict între două lumi antagoniste. Problema basarabeană este demult o problemă europeană, doar că europenii întârzie să o soluționeze, iar basarabenii nu au puterea decizională și nu se simt încă la egal cu compatrioții români din stânga Prutului, care sunt deja cetățeni ai Europei (din 2004 România este membră a NATO, iar din 2007 face parte din Uniunea Europeană).

  Imperiul Rusiei, care se extindea către începutul secolului al XIX-lea pe trei continente, în Europa, Asia și America de Nord, promovând abil o politică expansionistă în direcția Balcanilor, și-a realizat, la 1812, doar parțial planurile2. Totuși, în pofida situației internaționale nefavorabile și plătind prețul a 150.000 de morți ai armatei sale în acel război (1806-1812), a obținut un limes geostrategic foarte important – cucerind, la acea dată, gurile Dunării (brațul Chiliei), dezmembrând străvechiul teritoriu al Moldovei. Împăratul Alexandru I, ocupând în mod forțat și arbitrar pământurile moldave dintre Nistru și Prut, după ce-și dorise extinderea granițelor până la Siret sau chiar până la Carpați și Dunăre, nu avea vreun temei legitim de revendicare a acestora, în afara dreptului forței. Teritoriul istoric românesc dintre Prut și Nistru era anexat la Rusia țaristă (45.630 kilometri pătrați), care nu avea niciun argument sau drept (fie sub aspect etnic, istoric, geografic sau politic) asupra acestui pământ, denumit de către administrația țaristă – Basarabia, extinzându-se, astfel, numele istoric, propriu doar părții geografice din sudul Moldovei (dintre Dunăre și Nistru).

  Soarta Principatelor Române în acea perioadă hotărâtoare a fost totalmente lăsată la discreția marilor puteri, care disputau spinoasa Chestiune Orientală.

  La 1812, Rusia, scindând Moldova și stabilind un hotar arbitrar pe Prut, generează o nouă problemă internațională – Problema Basarabiei. În acest context, menționăm că, netăgăduind imperialismul Franței, Austriei și Marii Britanii față de Imperiul Otoman și statele supuse lui, nu putem omite că rezultatele practice ale expansiunii țariste în bazinul pontic, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea, au fost destul de concludente: Crimeea, Caucazul, Moldova răsăriteană (pe talvegul Prutului și cu gurile Dunării). Iar în cadrul războiului ruso-turc din 1806-1812, după cum s-a menționat: „Moldova și Țara Românească au fost piese de șah ale unui joc diplomatic de mari proporții, în care partener al împăratului francez a fost Alexandru I, țarul Rusiei”3. Din păcate, la începutul secolului al XIX-lea am fost, în rezultatul disputelor imperiilor vecine, Pioni, și nu Piloni ai raporturilor internaționale din sud-estul Europei.

  Spoliatorul tratat de pace de la București, semnat la 16 (28) mai 1812, marchează o concesie (într-o conjunctură internațională extrem de frământată) pe contul Moldovei, când, în cadrul crizei Problemei Orientale, are loc geneza unei noi probleme – a celei Basarabene. Consemnăm că esența chestiunii date este de natură politică și rezultă din cucerirea și anexarea parțială a Moldovei, prin fixarea unui hotar arbitrar (scindând-o pe linia Prutului, practic, în jumătate) și stabilirea Rusiei la gurile Dunării, semnificând, astfel, geneza unei noi probleme etnopolitice internaționale. Dacă chestiunea română, ca problemă internațională, a semnificat, în secolul al XIX-lea, imperativul unității naționale, apoi cea basarabeană – rezidă în scindarea național-teritorială a moldovenilor la 1812. „Astfel ocuparea în toate formele cerute de dreptul internațional a teritoriului cuprins între Nistru, Prut și Dunăre are pentru Rusia mai mult decât importanța unei simple cuceriri: prin aceasta rușii câștigă pozițiuni, care dominează țările românești și Dunărea, câștigă Hotinul, de unde dominează intrările dinspre miazănoapte ale Carpaților, câștigă în sfârșit o înrâurire mai directă asupra poporului român”4.

  Așa cum au scris istoricii contemporani, „după tratatul de curând încheiat (1812) între Poarta Otomană și Rusia, toată Basarabia cu cinci județe ale sale, adică Soroca, Orheiul și Lăpușna, Hotărnice(n)ii, Codru, Grec(en)ii, și o parte din județul Iași, împreună cu cetățile Hotin și Bender, au trecut în stăpânirea Imperiului Rusiei. De aceea Moldova a ajuns foarte mică, cuprinzând numai 16 județe și despărțindu-se dinspre răsărit de Basarabia prin râul Prut”5. Iar acel nivel de dezvoltare socio-economică, pe care Țara Moldovei l-a înregistrat până la declanșarea războiului ruso-turc, în noiembrie 1806, a putut fi atins din nou, din cauza amputării teritoriale (pierderii Moldovei dintre Prut și Nistru, adică a 48% din teritoriu) și drept consecință a ocupației militare rusești din anii 1806-1812, abia în anii ’30 ai secolului al XIX-lea.

  Tratatul de pace (inclusiv două articole secrete) a fost ratificat de către Alexandru I la 11 (23) iunie 1812 (marți), în orașul Wilno (din 1795 până în 1915 orașul Vilnius a fost inclus în componența Imperiului Rus). „Того ради наше императорское величество, по довольном рассмотрении вышепрописанного договора вечного мира, подтвердили и ратификовали оный, яко же сим за благо приемлем, подтверждаем и ратификуем, во всем его содержании, обещая императорским нашим словом, за нас и наследников наших, что все, в оном трактате постановленное, наблюдаемо и исполняемо нами будет ненарушимо. Во уверение чего мы сию ратификацию, подписав своеручно, повелели утвердить государственною нашею печатью. Дана в Вильне июня 11 дня 1812 года государствования нашего во второе на десять лето.”6.

  Iar schimbul actelor de ratificare s-a produs la București, la 2 (14) iulie (sultanul Mahmud II refuzând să ratifice cele două articole din partea secretă a tratatului). Din ziua când tratatul a fost ratificat – a demarat de jure – procesul instaurării dominației țariste și a stabilirii noului hotar – pe râul Prut, ce a sfâșiat Moldova timp de mai bine de un secol.

  Într-un sfârșit, Imperiul Otoman, ajungând în starea „omului bolnav al Europei”, a dispărut de pe harta lumii la 1922 (s-ar fi dezintegrat cu mult timp înaintea acestui moment tardiv, dacă puterile occidentale nu l-ar fi menținut în viață în mod artificial, cu scopul de a avea o forță de contrapondere contra Rusiei), iar Imperiul Rusiei și-a sfârșit existența în februarie 1917.

  Reamintim că, imediat după lovitura de stat din octombrie 1917 (revoluția bolșevică), guvernul sovietic a renunțat la toate tratatele inegale, încheiate de Rusia țaristă, și a respins acordurile secrete anexioniste cu participarea sa, dându-le publicității. Adoptând „Decretul despre Pace”, la cel de-al II-lea Congres al Sovietelor din Rusia din 26 octombrie 1917, guvernul sovietic a proclamat denunțarea necondiționată și imediată a tuturor tratatelor secrete7. În apelul către muncitorii musulmani din Rusia și Orient, din 20 noiembrie 1917, Rusia Sovietică, declarând deschis dorința „să ajute popoarele oprimate din întreaga lume să-și dobândească libertatea”, a menționat că anulează tratatele vechi, în special Tratatul privind cucerirea Constantinopolului, împărțirea Persiei (Iranului) și Turciei8.

  Era de așteptat ca aceste două documente istorice să stabilească principiile unei politici externe „democratice” a guvernului sovietic (fiind respinse necondiționat toate tratatele inegale, încheiate de către Rusia țaristă).

  Poziția statului sovietic din acea perioadă, în problema tratatelor țariste, și-a găsit reflectarea în încheierea unor noi tratate cu țările din Orient. Succesorii imperiilor Țarist și Otoman – R.S.F.S. Rusă și Marea Adunare Națională a Turciei – au semnat la Moscova, la 16 martie 1921, Tratatul ruso-turc de „prietenie și frăție”. Tratatul includea 16 articole și 4 anexe, fiind semnat din partea R.S.F.S.R. de către Gh. V. Cicerin, Comisarul poporului pentru afaceri externe, și Jalal ad-Din Korkmasov, iar din partea Turciei de către Yusuf Kemal-bey, Riza Nur și Ali Fuad-pașa. Tratatul a fost ratificat de VȚIK (ВЦИК) pe 20 iulie 1921 și de Marea Adunare Națională a Turciei (MANT) la 31 iulie 1921. Schimbul instrumentelor de ratificare s-a făcut pe 22 septembrie 1921 la Kars9. Este important, din punct de vedere al dreptului internațional, că Tratatul de la Moscova consemnase, în articolul VI, că părțile contractante consideră toate tratatele precedente, semnate de Imperiile Otoman și cel Țarist, ca fiind anulate, acestea pierzându-și puterea juridică („Обе договаривающиеся стороны признают, что все договоры, до сего времени заключенные между обеими странами, не соответствуют обоюдным интересам. Они соглашаются поэтому признать эти договоры отмененными и не имеющими силы. Правительство Российской Социалистической Федеративной Советской Республики заявляет, в частности, что оно считает Турцию свободной от всяких к нему денежных или иных обязательств, основанных на международных актах, ранее заключенных между Турцией и царским правительством”)10.

  Astfel, tratatul sovieto-turc din 16 martie 1921 a stipulat părților semnatare să nu recunoască niciun tratat de pace sau alte acte internaționale, în cazul în care ar fi impuse cu forța să adere una dintre părți (articolul 1), anulându-se tratatele inegale ale guvernului țarist cu Turcia (articolul 6), fiind declarate nule orice fel de acțiuni și drepturi referitoare la regimul stabilit de aceste tratate (articolul 7)11.

  A trebuit să treacă mai bine de un secol, pentru ca Rusia (deja cea sovietică) să recunoască oficial nulitatea consecințelor Păcii de la București din 1812, iar poporul român al Basarabiei să-și decidă de sine stătător destinul prin Actul Unirii din 27 martie 1918, rezolvând echitabil Problema basarabeană. Pentru diplomația noastră rămâne remarcabil „Răspunsul guvernului român la nota guvernului ucrainean din 5 mai, trimis din Iași, la 19 iunie 1919”, care preciza că: „Din punct de vedere geografic, etnografic, istoric, așa-zisa provincie a Basarabiei a fost deci din toate vremurile un pământ românesc și a constituit o parte integrantă și indivizibilă a Principatului Moldovei”12.

  * * *

  În prezent, este foarte simbolic să revenim ad initio acolo, de unde am pornit: la Wilno, Vilnius13. Căci pasul nostru decisiv spre apropierea-aderarea la UE este, în fond, revenirea întârziată în sânul civilizației tradiționale – europene, ce nu poate fi calificată doar ca un „premiu real” sau ipotetic, ci ca o legitimă restabilire a unei situații geopolitice, deși parțiale, rectificându-se urmările nefastului Act din 1812, ce a fost ratificat la Wilno (Vilnius) cu 202 ani în urmă…

  Note

  1 http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2013/11/moldova (accesat la 28.05.2014)

  2 Vlad Mischevca, Anul 1812: Două secole de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rusiei, Chișinău, 2012, 142 p.

  3 Sergiu Columbeanu, Contribuții privind situația internațională a Țărilor Române între anii 1806-1812, în „Revista de istorie”, Tom. 29, 1976, nr. 5, p. 657.

  4 Mihai Eminescu, Între Scylla și Charybda. Opera politică, ed. a 2-a, Editura Litera Internațional, Chișinău, 2008, p. 215.

  5 Dionisie Fotino, Istoria generală a Daciei sau a Transilvaniei, Țării Muntenești și a Moldovei, trad. din grecește de George Sion, Editura Valahia, București, 2008, p. 729.

  6 Полное собрание законов Российской империи, т. XXXII, стр. 316-322, № 25110.

  7 Cf.: Н. В. Захарова, Отказ Советского правительства от договоров царской России, нарушавших права народов восточных стран // Советский ежегодник международного права, 1962, Изд. АН СССР, Москва, 1963, с. 134; Р. А. Тузмухамедов, Международное значение опубликов…

  Raspunde
 36. Baciu Alexandru

  Germania Ferderală era mult mai dezvoltată ca România și nici acum nu a reusit să acopere sărăcia din Est! Noi suntem în stare să asimilăm o țară ca Moldova??? Nu! Va creste infracționalitatea ,sărăcia și vom stârni și mai rău Rusia și Ucraina! Concluzia este că nu avem nevoie de această unire!

  Raspunde
 37. Sorin iubitorul de rusnaci

  Sunt in Basarabia declarați moldoveni/romani peste 80% din populație. Iar vorbitorii de limba romană maternă au crescut in ultimii zece ani la peste 30%. Drumul este clar spre Europa si Tara Mamă România !! Unirea o sa se facă prin copiii aia care merg din sat in sat si conving oamenii ca sunt romani. xxxxx Rossia pana crapă!

  Raspunde
 38. MARCHIS OVIDIU

  Ce vina au BASARABENI ca stalin a rupt din teritoriul ROMANIEI ,nordu si sudu din ce au furat sunt in ucraina ce aramas au creat R. MOLDOVA

  Raspunde
 39. Cristi

  Cand ati votat contra unirii cu Romania nu erati romani????? De ce vreti unire? Pentru ca sunteti romani? Oare asta e principalul motiv? Eu cred ca voi vreti unire doar ca sa aveti libera trecere prin europa.
  CONTRA
  O sa fiu deacord doar cand o sa recunoasteti fata de straini ca sunteti romani. Prin Italia….Cehia….Germania …..etc… daca va zice cineva ca sunteti romani sariti doi metri in sus tipand in gura mare ca sunteti moldoveni nu romani.

  Raspunde
 40. moldovan ion

  Nu, categoric nu.Sunt din Iasi si toate relele Romaniei vin de la Bucuresti.Vreti ca pamantul vostru stramosesc sa fie vandut strainilor bucata cu bucata cum este vandut mai peste tot in vestul Romaniei? Vreti ca marii smecheri din Bucuresti sa-si imbete amantele prin hrubele de la Cricova? Vreti ca toate viile si livezile Moldovei sa fie puse la pamant si apoi pamantul vandut la hectar?Vreti ca toate padurile Moldovei sa fie taiate si vandute bustean din portul Constanta? Daca da votati unirea cu Romania!

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *