Search
joi 20 septembrie 2018
  • :
  • :

Premieră în chirurgia din R. Moldova

Premieră pentru medicina din Republica Moldova: patru pacienți cu afecțiuni cardiace severe au fost operați cu succes la un spital privat din Chişinău.

Este vorba despre patru oameni cu malformații cardiace congenitale (din naștere). Dificultatea chirurgicală, abordarea inovativă și vârsta la care operați pacienții încadrează aceste operații în rândul premierelor reușite ale medicinii de astăzi.

Printre pacienții operați cu succes se numără o tânără de 23 de ani cu o anomalie rară de arteră coronară (artera coronară stângă își avea originea de la artera pulmonară, pe când în mod normal această arteră își are originea din aortă) și un bărbat de 33 de ani, aflat în stare gravă, în fază terminală. Acum câțiva ani, el a apelat la clinici din Moscova și Kiev, însă i-a fost refuzată intervenția chirurgicală.

Intervenţiile chirurgicale au fost realizate de: Aureliu Batrânac- director medical, chirurg cardiovascular, Afksendiyos Kalangos- prof. chirurg cardiovascular, Grecia şi Andrian Rotaru- chirurg cardiovascular.

Intervențiile chirurgicale au fost pe cord deschis și au durat fiecare în jur de cinci ore.

Operațiile de salvarea valvei sunt foarte importante, deoarece astfel evităm implantul mecanic. Implanturile implică mai multe complicații și mult mai multe riscuri pentru pacienți, pe termen lung”, a declarat Afksendiyos Kalangos, prof. chirurg cardiovascular din Grecia.

Cei patru oameni au primit o nouă șansă la viață, o șansă la care nu se așteptau vreodată. După perioada de recuperare, se pot bucura din nou de ea.

Potrivit statisticilor, 1 din 100 de locuitori ai R. Moldova se naște cu malformații cardiac, iar circa 400.000 de moldoveni au fost diagnosticați cu diverse afecțiuni ale aparatului circulator.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *