Search
joi 19 iulie 2018
  • :
  • :

Pavel Filip: Problemele Republicii Moldova sunt din cauza instituţiilor slabe

 

Premierul Pavel Filip consideră că multe din problemele Republicii Moldova sunt cauzate de instituţiile de stat, care nu ar fi suficient de puternice. În acest sens, prim-ministrul a menţionat că reforma Guvernului este una fundamentală şi de ea depinde viitorul ţării.

Premierul susţine că reformarea Administraţiei Publice Centrale prevede, în primul rând, fortificarea instituţiilor statului.

„Eu vă spun cu toată responsabilitatea că multe din problemele cu care se confruntă Republica Moldova sunt din cauza instituţiilor slabe. Un stat cu instituţii slabe este un stat slab, de aceea am ţinut foarte mult la această reformă. Desigur că şi abordarea noastră a fost una pragmatică şi absolut raţională, pentru că este o reformă complexă”, a afirmat şeful Cabinetului de Miniştri într-un interviu pentru Moldova 1. Pavel Filip a spus că a reuşit să transforme Cancelaria de Stat într-un centru al Guvernului şi să creeze centrul de implementare a reformei. De la 16 ministere, Guvernul a ajuns să aibă nouă ministere.

„Acum fiecare domeniu are câte un secretar de stat, o persoană profesionistă, selectată în baza unui concurs absolut obiectiv şi transparent”, a declarat premierul.

Alte câteva elemente ale acestei reforme, menţionate de prim-ministru, sunt scoaterea din subordinea ministerelor a tuturor întreprinderilor de stat sau cu capital majoritar de stat, astfel încât miniştrii să nu mai aibă tentaţia de a interveni în activitatea economică. De întreprinderi se va ocupa Agenţia Proprietăţii Publice, care este subordonată Guvernului, transmite IPN.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *