Search
sâmbătă 22 septembrie 2018
  • :
  • :

Parlamentul de la Chişinău a respins condamnarea unionismului: „Independenţa Republicii Moldova poate fi anulată prin referendum ”

Parlamentul de la Chişinău a respins joi, 8 februarie, propunerea fracţiunii socialiştilor de condamnare a unionismului.

„Proiectul de hotărâre pentru aprobarea declaraţiei Parlamentului Republicii Moldova pentru condamnarea acţiunilor cu caracter unionist de subminare şi lichidare a statalităţii Republicii Moldova” nu a acumulat numărul necesar de voturi, acesta fiind susţinut doar de către deputaţii socialişti şi cei comunişti.

Iniţiativa fracţiunii PSRM a venit în contextul în care 14 primării din ţară au semnat declaraţii simbolice de unire cu România.

„În Republica Moldova au loc zilnic, sistematic, acţiuni care cad sub incidenţa Codului penal, care încalcă Constituţia, Legea securităţii statului”, a declarat deputatul socialist Grigore Novac în încercarea sa de a argumenta necesitatea adoptării unei astfel de declaraţii.

În replică, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a explicat că este vorba de „nişte declaraţii simbolice, un punct de vedere al cetăţenilor”.

Democraţia înseamnă libera exprimare, lupta pentru idei care ar aduce la o viaţă mai bună”, a menţionat liberalul. El a mai adăugat că în Constituţie scrie foarte clar că: „Independenţa Republicii Moldova poate fi anulată prin referendum ca şi neutralitatea. Şi dacă e prevăzută aşa o normă înseamnă că poţi promova aşa o idee”.

Tot în acest context, deputatul PPEM Eugen Carpov a constatat că iniţiativa socialiştilor „nu are un temei serios pentru a fi luată în dezbatere”. „Atât mulţi consilieri din partea socialiştilor, cât şi mulţi consilieri din partea PCRM au cetăţenie română, ba chiar şi unii deputaţi din fracţiunea socialiştilor sunt cu paşapoartele româneşti în buzunare. Astfel, ei deja unirea au înfăptuit-o în practică”, a opinat Carpov. El a mai precizat că declaraţiile primăriilor au un caracter declarativ şi nu pot fi condamnate: „Nimeni nu poate fi condamnat pentru expunerea unei opinii”.

În replică, președintele Igor Dodon a scris pe Facebook:

„Declarația de azi a Parlamentului reprezintă cel mai impulsiv mesaj anti-rusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani. Azi, eurounioniștii din Parlament au întrecut pînă și retorica ostilă a frontiștilor ultranaționaliști de la începutul anilor 1990. Aceste provocări sistematice și intenționate au drept scop determinarea părții ruse de a veni cu un răspuns similar în adresa țării noastre. Pe parcursul anului 2017, în pofida tuturor provocărilor continue inițiate de Partidul Democrat la adresa Federației Ruse, relațiile comerciale dintre state au avut o dinamică pozitivă. Au fost soluționate numeroase subiecte de interes bilateral. Pentru prima dată în istoria relațiilor noastre, cooperarea la nivel de instituții prezidențiale a avut o ascensiune fără precedent. Însă nu se poate de forțat lucrurile la maximum. Știm din istoria recentă că asemenea mesaje radicale întotdeauna au dăunat țării. Știm că ele au dăunat și celor care le-au lansat. A te plasa la extrema anti-rusească într-o țară cu o largă susținere pro-Rusia înseamnă un suicid politic și electoral. Partidele eurounionsite din fosta AIE, mai cu seamă PDM, inițiatorul declarației, au pășit azi pe această cale. Fie pentru a plăcea tot mai mult occidentalilor, fie în rezultatul frigurilor pre-electorale la care se dedau. Sper foarte mult că declarația lor nechibzuită nu va afecta grav relațiile cu Rusia. Dar sper că le va afecta grav rezultatele electorale. Așa cum o merită. Pentru că cetățenii vor o guvernare echilibrată geopolitic, nu una care luptă cu dușmani imaginari. Sînt sigur că aceste acțiuni provocatoare la adresa partenerului nostru din Est se vor termina la finele anului curent și atunci vom restabili integral parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Reiterez, că dialogul la nivelul instituțiilor, în primul rînd guvernamental și parlamentar, trebuie restabilit în cel mai scurt timp. Acest lucru este în interesul ambelor state. Moldova trebuie să aibă relații bune atît cu Estul, cît și cu Vestul, doar așa vom putea să asigurăm o dezvoltare durabilă a țării.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *