Search
joi 19 iulie 2018
  • :
  • :

Mai uşor să înveţi în România

uniAutorităţile de la Bucureşti au aprobat metodologiile ce reglementează admiterea tinerilor din Republica Moldova în învăţământul preuniversitar şi superior de stat din România în anul de învăţământ 2017 – 2018. În raport cu anul precedent, metodologia de şcolarizare în învăţământul superior are câteva elemente noi.

Concursul de admitere la studii universitare de licenţă se va realiza de către universităţi, în baza locurilor alocate românilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare şi a criteriilor stabilite de acestea.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale de la Bucureşti, pentru anul universitar 2017 – 2018 candidaţii pot să aplice pentru un număr nelimitat de universităţi, domenii şi specializări. Anterior aceştia puteau aplica la un singur domeniu, la cel mult trei instituţii de învăţământ superior.

Pentru depunerea dosarelor nu va mai fi nevoie de deplasare. Actele vor putea fi transmise pe adresa de e-mail stabilită de către instituţia de învăţământ superior, prin poştă – pe adresa universităţilor, la târgurile educaţionale care vor fi organizate pe teritoriul Republicii Moldova sau la sediile extensiunilor universitare care funcţionează pe teritoriul Republicii Moldova.

Tinerii din Republica Moldova mai pot trimite dosarele pe adresa de e-mail dosarerepmold@edu.gov.ro, la Ministerul Educaţiei Naţionale, în timp ce candidaţii din diaspora au la dispoziţie adresa dosarerompret@edu.gov.ro sau misiunile diplomatice ale României din străinătate, care vor transmite dosarele la minister şi de aici mai departe la instituţiile de învăţământ superior dorite. Pe aceleaşi adrese pot fi solicitate şi detalii suplimentare sau clarificări privind procedurile de şcolarizare.

În ceea ce priveşte şcolarizarea în învăţământul preuniversitar, dosarele cu acte de studii vor fi transmise direct sau prin poştă, în perioada 10 – 17 iulie, fie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ Iaşi), fie la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Ulterior MEN va înainta dosarele de candidatură către ISJ Iaşi, în vederea desfăşurării concursului de admitere computerizat.

adevărul.md
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *