Search
joi 19 iulie 2018
  • :
  • :

Mai multe sarcini şi responsabilități pentru moaşe

58ff2b464bf87_58ff2b464bfd2Moașele vor avea dreptul să primească nașteri fiziologice, fără supravegherea medicului obstetrician. Noua procedură va fi aplicată însă abia după ce la Universitatea de Medicină va fi instituită facultatea de asistente medicale şi moașe. Specialistul va asista doar în cazul gravidelor cu patologii ale sarcinii sau la solicitare.

În mai multe state europene profesia de moașă este studiată la universitate. Diploma de studii superioare le conferă moașelor mai multe sarcini şi responsabilități. Asociația Moașelor promovează aplicarea experienței internaționale în acest domeniu și în țara noastră.

”Noi am demonstrat că suntem profesioniste. Primim nașteri şi încurajăm mamele să alimenteze la sân. Pregătim psihologic și emoțional familiile pentru nașterea naturală. De asemenea, ajutăm mamele să depășească depresia care apare după naştere. Dar ne dorim mai multe libertăți în exercitarea meseriei. De aceea, considerăm necesar ca profesia de moașă să fie studiată la facultate, ca și alte  specialități”, a menționat Oxana Zavtoni, președintele Asociației Moașelor din Republica Moldova.

În acest context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a afirmat că va întreprinde  măsurile necesare pentru a creşte profesionalismul şi prestigiul moașelor în Republica Moldova.

„Dumneavoastră aveți o grijă deosebită față de femeie în perioada travaliului, în timpul nașterii şi după naștere. Ascultați bătăile inimii bebelușului, monitorizați starea de sănătate fizică şi psihologică a gravidelor, le încurajați în procesul nașterii. Este minunat ceea ce faceți pentru femei! Cu certitudine, profesionalismul şi devotamentul Dumneavoastră a contribuit la descreșterea mortalității materne şi infantile. Vă asigur de toată susținerea mea”, a precizat Ruxanda Glavan.

În prezent, în maternitățile din țară activează peste 600 de moașe. Acestea ridică un salariu între 2700 și 3400 de lei.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *