Search
sâmbătă 22 septembrie 2018
  • :
  • :

INEDIT: Majestatea Sa Margareta conferă Decorația Regală „Crucea Casei Regale a României” unui liceu din R.Moldova

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române conferă Decorația Regală „Crucea Casei Regale a României” Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău.

Ceremonia oficială va avea loc pe 26 martie, la Palatul Regal din București, potrivit infoprut.ro

Instituția de învățământ a fost primul gimnaziu pentru fete inaugurat la data de 8 martie 1864. Aici învățau fetele nobililor, iar orele de artă erau predate de renumitul și principalul arhitect al Chișinăului, Alexandru Bernardazzi.

În 1944, gimnaziul pentru fete, cu numele „Regina Maria”, a devenit prima școală medie din stânga Prutului.

Printr-un ordin al Guvernului din 26 decembrie 1990, în baza școlii Nr.1 se deschide Liceul Teoretic român-francez „Gh. Asachi”, care poartă numele poetului, prozatorului și dramaturgului român Gheorghe Asachi.

Este cea mai veche unitate de învăţământ din R. Moldova, cu tradiție de peste 145 de ani, cât şi din perspectiva contemporană, care dezvoltă un demers educaţional, bazat pe valorile înaintaşilor.

În 2006,  Ministerul Educației Tineretului și Sportului, a încercat să modifice denumirea liceului, din „liceu român-francez” în „liceu moldo-francez”, provocând proteste în rândul elevilor și cadrelor didactice. Aceștia au spart, cu ciocane si rangi de metal, panoul cu schimbarea denumirii de pe frontispiciul clădirii.

Decorația „Crucea Casei Regale a României” este acordată instituțiilor și organizațiilor care au adus o contribuție importantă la promovarea efortului Casei Regale în serviciul României. Decoraţia onorează, de asemenea, personalităţile care s-au format pe băncile sale şi au contribuit la ştiinţa şi inventica românească.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *