Search
sâmbătă 22 septembrie 2018
  • :
  • :

Începe Festivalul „Zilele Creangă”, la Chișinău, Iaşi, Târgu Neamţ şi Pipirig

Astăzi, 27 februarie, încep manifestările din cadrul Festivalului „Zilele Creangă”, coordonat de către Olguța Creangă-Caia (Târgu Neamț), Claudia Balaban (Chișinău), Valentin Talpalaru (Iași) și Nadia Sângeap (Pipirig).

Ajuns la cea de-a VIII-a ediție, evenimentul se desfășoară în perioada 27 februarie – 4 martie, la Chișinău, Iaşi, Târgu Neamţ şi Pipirig. În fiecare locație, organizatorii propun numeroase manifestări dedicate marelui povestitor din Humulești, județul Neamț, în contexul împlinirii a 181 de ani de la naşterea lui Ion Creangă (n. 1 martie 1837).

Festivalul debutează la Chişinău, unde astăzi au loc spectacole pregătite de elevii  Liceului de creativitate și inventică „Prometeu”,  conferința științifică „Opera lui Ion Creangă în contemporaneitate” la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei și Gala laureaților Festivalului şcolar „Ion Creangă cu neamuri”, la Liceul Teoretic „Ion Creangă”. Tot în capitala R. Moldova, programul va continua miercuri, 28 februarie, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, cu maratonul artistic „Gala personajelor crengiene”.

Joi, 1 martie, manifestările se mută la Iași, unde scriitori din Târgu Neamț, Chișinău și Iași vor fi primiți de ÎPS Teofan la Palatul Mitropolitan.

La Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) din Iaşi, se va deschide Festivalul de Literatură pentru Copii ‘Ion Creangă”, urmat de un spectacol şi de decernarea premiilor „Ion Creangă”. În aceeaşi zi, manifestările vor continua la Palatul Copiilor din Iaşi, cu masa rotundă „Actualitatea lui Ion Creangă. Noi perspective critice”, expoziții de carte și spectacole artistice.

Sâmbătă, 3 martie, de la ora 9:30, în Casa Culturii din Târgu Neamţ au loc spectacolele „Centenarul Marii Uniri” şi „Amintiri din copilărie”, urmate de prezentări de carte și decernarea premiilor Festivalului „Zilele Creangă”.

Tot sâmbătă, Căminul Cultural din Pipirig va găzdui de la ora 15.30 un spectacol cu participarea liceului din localitate, urmat de alte manifestări culturale.

Duminică, 4 martie, delegaţiile prezente vor vizita Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești, după care vor asista la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Haralambie” din Târgu Neamţ.

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „Zilele Creangă” este organizat de  Fundaţia „Sfânta Teodora de la Sihla”, Biserica Sfântul Haralambie din Târgu Neamţ, Biblioteca pentru copii „Ion Creangă” din Chişinău, Bojdeuca din Țicău, Primăria orașului Târgu Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *