Search
sâmbătă 22 septembrie 2018
  • :
  • :

Delapidări în proporții deosebit de mari din Fondul Ecologic pentru lucrări inexistente. Trei persoane reținute

Trei persoane, printre care primarul satului Chioselia Rusă, raionul Comrat, UTA Găgăuzia, conducătorul unei întreprinderi specializate în construcții inginerești din mun. Chișinău și fratele acestuia – șef de șantier, au fost reținute astăzi de către ofițerii Direcției Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații și procurorii PCCOCS, ca urmare a perchezițiilor efectuate în baza mandatelor emise de instanța de judecată.

Concomitent au fost petrecute ridicări de documente în patru primării din sudul țării.

Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce privește infracțiunea de delapidare a mijloacelor bănești din Fondul Ecologic, a rezultat că întreprinderea ce activează în domeniul construcțiilor inginerești în perioada anului 2016, a fost desemnată câștigătoare la cinci Licitații publice desfășurate de către primăriile localităților rurale din sudul țării. Contractele în valoare de 41 milioane lei erau destinate construcției de apeducte, canalizare, stații de pompare și purificare.

Suspecții ar fi acționat conform unui plan infracțional determinat, urmărind scopul delapidării mijloacelor bănești din Fondul Ecologic, eliberați pentru implementarea unui proiect local de construcție a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și purificare în satul Chioselia Rusă r. Comrat UTA Găgăuzia în valoare de 7,23 milioane lei.

Potrivit schemei infracționale deconspirate în urma acțiunilor de urmărire penală, aceștia introduceau date denaturate în actele de recepție a lucrărilor executate, acestea nefiind executate iar utilajele indicate nefiind instalate de facto. Totodată, au fost admise cheltuieli nejustificate și ireale, acestea fiind atribuite la costuri indirecte aferente contractelor de construcție, fapt ce a dus la delapidări în proporții deosebit de mari (milioane de lei).

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor de fapt și răspunderii juridice a făptuitorilor.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *