Search
joi 20 septembrie 2018
  • :
  • :

Cu politica este mai greu…

Anul trecut a marcat două premiere pentru Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, prinsă între UE şi interesele Moscovei: moldovenii plecaţi la lucru în străinătate au început să trimită acasă mai mulţi euro decât ruble, iar Rusia a picat de pe primul loc în topul investitorilor străini pe şase. 

Dacă principalii investitori străini din Moldova sunt de acum ţări din UE, Comisia Europeană, puterea executivă a UE, a suspendat anul trecut fon­duri destinate stabilizării economice şi susţi­ne­rii reformei justiţiei deoarece Mol­dova încalcă drep­turile omu­lui şi statul de drept. În aceste con­diţii, Moldova flirtează cu China.

Anul trecut, cel mai mare investitor străin a fost Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

De asemenea, între 2015 şi 2017 ponderea în exporturile Repu­blicii Moldova a statelor UE a crescut de la 62% la 65%, în timp ce ponderea Rusiei s-a redus de la 12% la 11% (date pentru perioada ianuarie-octom­brie, luate de la Biroul de statis­ti­că al Republicii Moldova).

În plus, Moldova importă din ce în ce mai mult din UE (50%, faţă de 49% în 2015) şi mai puţin din Rusia (11%, faţă de 13%). Cei mai mari parteneri co­mer­ciali ai Moldovei din UE sunt Italia şi Germania.

Cea mai nouă analiză a băncii naţionale a Mol­dovei arată că de anul trecut Olanda şi Spania au urcat pe primul şi al doilea loc în topul inves­tito­rilor străini în ceea ce priveşte stocul inves­tiţiilor di­recte. Pe următoarele poziţii vin Fran­ţa, Cipru şi România, scrie Balkan Insight.

Potrivit aceleiaşi analize, investiţiile străine au cres­cut cu aproape 18% anul trecut faţă de 2016, la 3,5 miliarde de dolari.

Deşi Moldova se vrea a fi o piaţă deschisă, nu­mă­rul întreprinderilor cu capital străin reprezintă doar 7% din total. Însă pentru aceste companii muncesc 15% din salariaţii din ţară. Contribuţia investitorilor străini la bugetul asigurărilor sociale constituie 21%, potrivit Echipei Economice Ger­man­e din Moldova, un grup de experţi care oferă consultanţă Guvernului.

Moldova se dinstanţează de Rusia financiar şi comercial, dar flirtează cu China. Cele două state au convenit la sfârşitul anului trecut să înceapă discuţiile pentru un acord de comerţ liber. Moldova ar putea deveni încă un pod către UE pentru produsele chineze. În primele zece luni ale anului trecut, exporturile moldoveneşti către China au crescut cu 24%.

Ziarul Financiar
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *