Search
joi 19 iulie 2018
  • :
  • :

ALERTĂ! Focare de pestă porcină africană la granița cu România și Ucraina!

pestaConform ANSA, în prezent pe teritoriul Republicii Moldova sunt notificate două focare de pestă porcină africană (s. Rubleniţa, r-nul Soroca şi s. Brătuşeni, r-nul Edineţ). Noi cazuri de morbiditate, mortalitate și extinderea bolii la porcine nu au fost depistate.

Pesta porcina africana este o boala virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase. Boala nu se transmite la om, dar poate produce pagube financiare semnificative în caz de epidemie.

Animalele din zona de protecție și zona de supraveghere sanitar – veterinară instituite, sunt monitorizate și supravegheate permanent de instituțiile sanitar – veterinare teritoriale, fiind supuse permanent examenelor clinice și cercetărilor de laborator a probelor prelevate de la acestea, în scopul monitorizării bolii și titrului de anticorpi.

Pe 28.04.2017 în focarul din s. Rublenița, r. Soroca au fost introduși purcei santinelă, de la care după o perioadă de 7 zile au fost prelevate probe de ser sangvin pentru cercetări de laborator la detecția anticorpilor, rezultatele sunt negative.

Referitor la focarul de PPA din s. Brătușeni, r. Edineț, măsurile de eradicare a focarului se efectuează conform Planului de contingență și Manualului operațional pentru intervenția în focare de pestă porcină africană. Din zona de protecție și supraveghere au fost prelevate 30 de probe de ser sangvin din diferite exploatații de porcine pentru cercetări de laborator, probele sunt testate.

În perioada 01 ianuarie 2017 – 10 mai 2017 pe segmentul vamal cu Ucraina au fost confiscate din bagajele cetățenilor carne și produse din carne de porc în cantitate de 1750 kg.

Pentru perioada de referință Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, întru executarea indicației Guvernului Republicii Moldova nr. 01-04-2982-EP, a convocat ședința de lucru cu participarea persoanelor de decizie de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Serviciul Protecției Civile și Situații Excepționale, Inspectoratul General de Poliție, Departamentul Poliției de Frontieră, Serviciul Vamal, Președinții raioanelor Dondușeni, Soroca, Edineț, Șefii direcțiilor raionale pentru siguranța alimentelor Dondușeni, Soroca, Edineț, Asociația Producătorilor de Carne de Porc, cu tematica: Situația epidemiologică la PPA în teritoriul Republicii Moldova, conlucrarea autorităților responsabile la întreprinderea măsurilor de asanare a focarelor de boală existente.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *